KREATIVNOST IZ KAMPOVA NA MODNOJ PISTI NPRS

Povodom Međunarodnog dana migranata u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci organizovan je No Nation Fashion x Jase King umjetnički performans i panel diskusiju na temu „Ekonomski potencijal migranata“.

Međunarodni dan migranata je dan koji je proglasila Skupština UN i obilježava se 18. decembra svake godine.

Na taj je dan 1990. godine usvojena  Konvencija o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana migranata je ukazivanje na značajan doprinos migranata ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju te unapređenje kulturne razmjene i razumijevanja, promocija društvene uključenosti i proslava kreativnost i različitih vještina migranata.

Da na svom putu migranti sa sobom nose svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu, koja predstavljaju potencijal i prilike za stvaranje otpornijih i inkluzivnijih zajednica te oblikovanje globalnog društvenog i ekonomskog okruženja, svjedoči i umjetnički performans prikazan u okviru ovogodišnjeg obilježavanja.

Naime, No Nation Fashion x Jase King zajedno sa glumcima iz Banjaluke izveli su svojevrsni igrokaz u tri čina gdje su prikazani odjevni predmeti koje su kreirali i izradili upravo migranti. Kolekcija koja je predstavljena oslikava razvojni pravac i put ljudi u pokretu od njihovog odlaska iz domova i tranzita do konačnog odredišta, koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji.

SeeSrpska

Leave your comment

en_USEnglish